Lovina / Ubud / Tuban
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
16 November 2005 | Indonesië, Batavia
11 november 2005
Vandaag ging om 05.00 uur de wekker. Om 06.00 uur gaan we namelijk met een bootje de zee op om dolfijnen te kijken en daarna te snorkelen. Maar eerst werden we om 05.30 uur bij John van Janur's restaurant verwacht voor een ontbijtje. Onze dominicaanse vriend Ayacx was ook mee. Het begon alweer met een onenigheid over het geld. De dag ervoor hadden we afgesproken met John dat we de dolphin & snorkel tour voor 40.000 RM zouden doen. Nu vertelde hij ons dat hij een foutje had gemaakt. Alleen het dolfijnen kijken was 40.000 RM. Als we ook wilden snorkelen moesten we bij betalen. (Anderen boden hetzelfde aan voor 40.000 RM.) Toen wij vroegen wie er opdraait voor de kosten als HIJ een foutje maakt, antwoordde hij: the customer! Ayacx was flink pissed. UIteindelijk ging de tour toch door voor de 40.000 RM. Als ontbijt kregen wij gebakken banaantjes (echte minibanaantjes) en thee. Bij het bootje aangekomen controleerden wij eerst de snorkel uitrusting. Ayacx had nog al grote voeten voor de Indonesische begrippen dus alle flippers waren te klein. Hij heeft bij een andere kapitein toch nog flippers weten te vinden dus we konden gaan. Een stukje uit de kust waren nog meer van dezelfde soort bootjes op dolfijnen jacht. Zodra de bootjes ergens een dolfijn spotte, gingen zij daar allemaal met vol gas op af. En ja, tegen de tijd dat je aankwam op de plek waar de dolfijn gespot was, was de dolfijn natuurlijk al weer weg. En dan dook er weer ergens anders eentje op... Wij vragen ons af of de mensen die de bootjes besturen echt niet door hebben dat het niet handig is wat ze doen. We hebben wel aardig wat dolfijnen gezien. Ook heel dicht naast ons en onder de boot door. Daarna werden we naar een koraalrif gebracht waar we konden snorkelen. Was erg leuk! Mooie vissen gezien , allemaal kleurtjes, mooie blauwe zeesterren. Jeroen vond het leuk om bij een schol vissen zijn handen uit te steken en voor dood te liggen. De vissen kwamen dan naar zijn hand toe en knabbelden dan aan zijn vingers. Er waren ook hele kleine doorzichtige kwalletjes. Jeroen was door een van de kwalletjes op zijn onderlip gekust/geprikt en ik was later waarschijnlijk door een hele groep heen gezwommen. Mijn borst, schouder en arm prikten onwijs. een prikje voelt een beetje als een brandnetel.
Terug bij het hotel zijn we gaan ontbijten en maakten we samen met Ayacx plannen voor de rest van de dag. We wilden wel naar de gitgit waterval en de holy hot springs. We besloten om een brommer te huren zodat we zelf rond konden crossen. Na een hoop geonderhandel zijn we het met iemand eens geworden over de prijs. Hij had maar een scooter bij zich dus Ayacx ging met hem mee om de andere scooter op te halen. Hij bleef echter heel erg lang weg. We waren al bang dat er iets gebeurd zou zijn. UIteindelijk kwam hij weer terug achter op de scooter. En ja hoor: I had a little accident... Hij was dus gevallen en zijn knie en elleboog lagen helemaal open. Hij moest de schade van de scooter betalen (daarmee is hij dus flink opgelicht, want verzekering kennen ze niet). Wij zagen er toen van af om ook met de scooter weg te gaan en besloten een busje met chauffeur te regelen. Ook die chauffeur heeft ons nog proberen op te lichten. We hadden van tevoren afgesproken waar we heen wilden en voor welke prijs, maar eenmaal in het busje moest er toch weer geld bij. Na wat gedoe ging hij toch uiteindelijk accoord. Op naar de waterval. De waterval is heel erg hoog. Heel mooi om te zien en heel veel lawaai. Jeroen en Ayacx zijn er onder gaan staan. De waterval werd gebroken door de rotsen en anders was het niet te doen. Na de waterval zijn we doorgereden naar de hotsprings. Dit zijn warm water baden (natuurlijk) met zwavelhoudend water wat uit de bergen stroomt. Het was heerlijk want het was inmiddels bewolkt geworden en afgekoeld (voor de indonesische begrippen). Na een paar uur gepoedeld te hebben zijn we weer terug gegaan naar het hotel. 's avonds nog wat met Ayacx gegeten en gedronken en de emailadressen uitgewisseld.
12 november 2005
Vandaag werden we om 09.00 uur opgepikt doo een shuttle busje dat ons naar Ubud bracht. Het was een rit van 2,5 uur. Omdat het zo warm was wilden we graag een hotel met een zwembad. We zijn bij Sania's house terecht gekomen. Hele leuke huisjes. Even in het zwembad gelegen, uiteten geweest, wat rondgewandeld en winkeltjes gekeken. 's avonds was er vlakbij de winkelstraat een ceremonie bezig. Allemaal mensen in orginele klederdracht en kinderen die aparte muziek maakten. Er waren hier ook wat meer toeristen viel ons op. Wat je hier ook veel op bali ziet is het offeren. Allemaal hele mooie zelf gevlochten mandjes van palmblad, gevuld met bloemetjes, snoepjes en rijst met een wierook stokje. (wierook betekent hier overigens hoer). Deze offers worden overal neergelegd door mooi aangeklede vrouwtjes: op straat, tafel, menukaarten, winkels etc etc... Een andere vreemde gewoonte is als wij iets kopen raken ze met het geld dat ze van ons hebben gekregen de rest van hun spulletjes aan. voor good luck!
13 november 2005
WE hebben in de boeken opgezocht dat we vandaag naar Monkey Forest en de elephat cave gaan. Nadat we ons ontbijt ophadden (wat hier heel luxe naar ons balkonnetje werd gebract) gingen we op pad? In onze kamer heeft Jeroen twee keer een kakkerlak gezien en we hebben hier weer een Natasha. Een man die toch liever vrouw was en die jeroen weer heeeeeel erg leuk vond.Toch gek dat dit soort dingen dan wel weer kunnen in zo'n moslim/hindoe/boedhist land. We liepen op Monkey Forest Road toen iemand ons huurfietsen aanbood. Dat leek ons wel een goed plan aangezien Monkey Forest en de elephant cave best een eind uit elkaar lagen. Na een paar honderd meter waren we al bij de monkey forest. Bij de ticket counter kwamen meteen al apen op ons af. Of kwam dit omdat er een vrouwtje banaantjes verkocht?? Eigenlijk is monkey forest een soort apenheul alleen veel groter en mooier zonder kooien of hekken. De aapjes waren erg grappig, ze trokken aan elkaars staart, waren aan het vlooien en elkaar aan het uitdagen. Het einde van het park werd nergens aangekomen en uiteindelijk kwamen we terecht bij een wood carver. Hij was met een groot stuk bezig... Tevens nog een mooie uitkijkpost van bamboe waar je over de rijstvelden kon kijken, kerkhofje gezien waar de mensen tijdelijk werden begraven als er nog geen geld was voor de crematie. Na genoeg aapjes gezien te hebben gingen we verder fietsen naar de elephant cave. Met het fietsen moesten we trouwens wel oppassen. Ze rijden hier aan de linkerkant. Na wat door kleine dorpjes en rijstvelden gefietst te hebben kwamen we bij de elephant cave aan. Het was een kleine grot waar we nog geen vijf minuten binnen zijn geweest. Buiten waren een soort baden met fontijnen met holy water. We hebben ons gezicht hierin gewassen voor good luck. Boven op ee heuveltje heeft Jeroen van een oud Indonesisch vrouwtje les gehad in het vouwen van mandjes van palmblad, handig om rijst in te koken. Het is hier echter bedoeld voor de offer ceremonie.
Iedereen vlecht de mandjes. In winkels, stalletjes en op straat. Op de weg terug nog langs de weg gestopt om bij zo'n klein eetstalletje een pannekoek met chocola en nootjes te eten. Bij de rijst velden nog een tussenstop gemaakt en de rijstvelden ingelopen. Jeroen kreeg daar van een jongen uitleg over hoe rijst geplant wordt, groeit en geoogst wordt. Na het fietsen (wat af en toe best pittig was omdat je heuvel op en af ging) even een duik genomen om af te koelen in het zwembad bij het hotel.
14 november 2005
Vandaag hebben we shuttlebus geboekt die ons om 15.00 uur naar Tuban zou brengen. Tuban ligt net naast Kuta. Deze dag tot 15.00 uur besteed om souveniers te kopen en een vlucht te boeken van Denpasar naar Jakarta, wat hier overigens niet lukte. Na anderhalf in de bus te hebben gezeten kwamen we aan in Tuban en gingen we op zoek naar een hotel. Na wat zoeken zijn we terecht gekomen bij SA hotel/cafe. Hele leuke huisjes die er van buiten heel kitsch/balinees uitzagen, maar van binnen heel groot en luxe bleken. We hadden voor de deluxe kamer gekozen. Hele grote kamer met een heel groot bed, grote badkamer met hoekbad en voor de deur onze privejacuzzi, vijf minuten lopen van het strand. Heerlijk!! Hier gaan we vier dagen relaxen! Toen we op zoek gingen naar een restaurantje liepen we langs een kleermaker. Hij maakt chineze jurken op maat voor 30.000 RM. Ik heb dus diezelfde avond mijn maten op laten meten. Ik krijg een tailor made jurk. De 16e kan ik hem komen passen en kan hij hem eventueel nog aanpassen. Die nacht heerlijk in het kingsize bed geslapen.
15 november 2005
Vandaag ontbeten en eerst naar een reisbureautje gegaan. We hebben hier de vlucht naar Jakarta geregeld voor de 18e. We worden hier overigens iedere dag belaagd door medewerkers van timeshare projecten. De rest van de dag heerlijk op het strand gelegen. s'avonds zijn we met de taxi naar kuta gegaan om daar te eten. De grootste winkelstraat in Kuta doet gewoon denken aan iedere andere grote stad. Grote shopping malls, McDonalds en Pizzahut. We waren erg moe dus we waren snel weer bij het hotel.
16 november 2005
Opgestaan, heerlijk ontbeten. In de ochtend lekker op het strand gezeten en in de middag voor het eerst de tailor made jurk gepast. Hij is bijna goed. Hier en daar nog een paar aanpassingen. Na het passen te voet richting Kuta gegaan. Nog wat souvenirs gekocht, een paar Amerikaanse shopping malls bekeken en daarna lekker wezen eten
Teruggelopen naar de kleermaker voor de finishing touch en toen naar het internet cafe.
To be continued (waarschijnlijk vanuit Nederland)...
16 November 2005 - 15:18
Jan En Ottie:
Jullie zullen deze reactie van ons waarschijnlijk pas thuis bekijken. We hebben weer genoten van jullie verhaal. Weer hééééél veel nieuwe dingen meegemaakt, geweldig die dolfijntjes. Geniet nog maar van de laatste dagen.
Tot zaterdag -
17 November 2005 - 14:57
Trudi:
Hoi marjeroen, wat lekker zo die laatste week op Bali rondkijken! Doe je dikste trui aan in het vliegtuig! Een hele goeie reis alvast en tot ziens in Belanda xxxxxxxx -
17 November 2005 - 22:11
Broer Ari:
He Mar ik ben benieuwd naar die jurk, kun je er ook in salsa-dansen? Vast wel hij is namelijk toch tailor made! -
27 November 2005 - 00:09
Mona:
Beter laat dan nooit... Welkom thuis en geen virusje meegenomen? Begrijp je het nu, maatkleding ....? Lekker he? Tot gauw en veel liefs! -
26 Maart 2006 - 15:02
Ronald/ingrid:
Alles goed met julie?????
Nou wij vermaken ons ook wel met george!!!!!
Heel veel plezier nog in verweggiestan!!!!!
Groetjes ronald/ingrid.